Almanya'nın ekonomik durumunu yansıtan önemli bir gösterge olan Ifo'nun nisan ayı ihracat beklentileri anketi sonuçları yayınlandı. Anket, ülkenin ihracat sektöründe yakın gelecekte nelerin beklendiğini belirlemeyi amaçlıyor. Bu veriler, Almanya'nın ekonomik geleceği konusunda önemli ipuçları sunabilir.
Almanya'da şirketlerin ihracat beklentisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın yüksek gümrük vergilerini uygulamasının etkisiyle nisanda son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IFO), Almanya için nisan ayı ihracat beklentileri anketinin sonuçlarını açıkladı.
Almanya'da martta eksi 2,3 puan olan Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, nisanda 7,5 puan azalarak eksi 9,8’e geriledi. Bu durum, Kovid-19 salgınının küresel ticarette keskin bir düşüşe neden olduğu Mayıs 2020'den beri en düşük seviyeyi temsil ediyor.
Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, ABD ile yaşanan gümrük vergisi anlaşmazlığının ihracatta toparlanma umutlarını zedelediğini belirtti. Wohlrabe, belirsizliğin durumu daha da kötüleştirebileceğine dikkat çekti.
Ifo'ya göre, birçok ana sanayi sektöründe ihracatın düşüş yaşanması bekleniyor. Özellikle otomotiv sektöründe üreticilerin toparlanma umutları kırılırken, Ifo, bu sektörde ihracatın azalacağını öngörüyor.
Tarife savaşları ve ABD Başkanı Trump'ın politikaları, küresel ticaret üzerinde olumsuz etkilere neden olurken Alman ekonomisi için özel risk oluşturuyor. Almanya, son iki yılda büyüyemeyen tek G7 ekonomisi olma özelliğini koruyor.
Almanya ekonomisi, 2024 yılı boyunca bir önceki yıla göre yüzde 0,2 oranında küçüldü. Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunlar, ekonomiyi olumsuz etkilerken Almanya, büyüme konusunda zorlu bir süreç yaşamaya devam ediyor.