YatırımX Ekonomi İstanbul Simidi Üretimine İSTİB İzni Gerekli mi? Ali Kopuz Açıkladı

İstanbul Simidi Üretimine İSTİB İzni Gerekli mi? Ali Kopuz Açıkladı

İSTİB'den İstanbul Simidi açıklaması: Başkan Ali Kopuz, simit üretmek için izin zorunluluğu iddialarını yalanladı. Başvuru sadece coğrafi işaret tescili için gerekli.

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, basında çıkan "Simit üretmek için İSTİB'den izin alınması zorunluluğu" iddialarına açıklık getirdi. Kopuz, İstanbul'da simit üretimine devam etmek isteyenler için bir izin şartı olmadığını, başvurunun yalnızca coğrafi işaretli "İstanbul Simidi" üretimi ve satışı için gerekli olduğunu belirtti.

İzin Zorunluluğu Yok, Amaç Kaliteyi Korumak

İSTİB Başkanı Ali Kopuz, yaptığı resmi açıklamada, Borsanın uzun çalışmalar sonucu Türk Patent Enstitüsünden (TÜRKPATENT) alınan İstanbul Simidi coğrafi işaret tescili (Mahreç İşareti) hakkındaki yanlış anlaşılmalara son noktayı koydu.

Kopuz, "Basında ve sosyal medyada simit üretmek için İSTİB'den izin alınması gerektiği, bu izni alamayanların ise simit üretemeyeceğine dair haberler çıktı. İstanbul'da simit üretmek için bizden izin alınmasına kesinlikle gerek yok. İstanbul'da simit üreten ve üretmek isteyen her fırın, kafe veya pastane simit üretmeye devam edebilir." ifadeleriyle iddiaları yalanladı.

Coğrafi İşaret Standartları Belirlendi

İSTİB Başkanı, başvurunun tek amacının coğrafi işaretli İstanbul Simidi üretmek isteyenlerin standartlara uygunluğunu denetlemek olduğunu vurguladı. 8 Ekim 2025 tarihli 1782 numaralı tescil belgesiyle mahreç işareti alan İstanbul Simidinin standartlarının, asırlık lezzetin kalitesini korumak amacıyla belirlendiğini kaydetti.

"Asırlardır İstanbul'da üretilen simidin günümüzdeki standartlarını fırınlarla görüşerek belirledik. Hem kullanılan malzemeler hem de pişirme yöntemlerini içeren bu standartlar İstanbul Simidinin özelliklerinin ve kalitesinin korunması amacıyla kayıt altına alındı."

Denetim Süreci Başlıyor

Coğrafi işareti kullanmak isteyen fırınların başvurularının kabul edildiğini bildiren Kopuz, denetim sürecine dair de bilgi verdi. Denetimlerin; İstanbul Ekmek Fırıncıları Sanatkarları ve Ekmek Satıcıları Esnaf Odası ve Fatih İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ortaklığında gerçekleştirileceğini belirtti.

Başvurusu kabul edilen ve denetimlerden geçen işletmeler, İstanbul Simidi coğrafi işaretini üretim, satış yerleri ve ambalajlarında kullanma hakkına sahip olacak.

Ali Kopuz, coğrafi işaret tescilinin, İstanbul'un dünyaca meşhur sokak lezzeti olan simidin gelecek kuşaklara ulaşması, kalitesinin korunması ve daha da yaygınlaşması için hayırlı olmasını diledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *