Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından yayımlanan rapora göre, hanehalkının bir yıl sonraki enflasyon beklentisi yüzde 61,2 seviyesinde gerçekleşti. Bu veri, ekonomik tahminlerde ve hanehalkı harcamalarında belirleyici bir faktör olabilir. Bu beklenti, ekonomi ve toplum üzerinde olası etkileriyle yakından takip edilmelidir.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından yayımlanan rapora göre, bir yıl sonrasının ortalama hanehalkı enflasyon beklentisi bir önceki aya kıyasla 1,5 puan artarak yüzde 61,2 seviyesine yükselmiştir.
Katılımcıların enflasyon beklentilerine göre, büyük bir bölümü (%26,7) bir yıl sonrasının enflasyon oranının yüzde 41-60 aralığında olacağını tahmin etmektedir. Ayrıca, enflasyon oranının mevcut seviyesinden daha düşük olacağını öngörenlerin oranı da (%26,5) artmıştır.
Kadınların enflasyon beklentisi, erkeklere kıyasla daha yüksektir. Kadınlarda enflasyon beklentisi yüzde 64 iken, erkeklerde bu oran yüzde 59,7 olarak gerçekleşmiştir.
Yaşa göre yapılan değerlendirmelerde, enflasyon beklentilerinin sadece 45-54 yaş grubunda düştüğü, diğer yaş gruplarında ise arttığı görülmektedir. En düşük enflasyon beklentisi 45-54 yaş grubunda (%58,5) iken, en yüksek enflasyon beklentisi 55-64 yaş grubunda (%67) kaydedilmiştir.
İş durumuna göre değerlendirildiğinde, enflasyon beklentilerinin farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır. En düşük enflasyon beklentisi kendi hesabına çalışan veya işverenlerde (%55,1) iken, en yüksek enflasyon beklentisi öğrencilerde (%71,4) görülmüştür.