Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından geliştirilen İŞKUR Gençlik Programı, üniversite öğrencilerine iş gücü piyasasına katılım konusunda destek olmayı hedeflemektedir. Programın başlangıcından bu yana 400 binden fazla öğrenci, programa ilgi göstererek başvuru yapmıştır. Bu yoğun ilgi, gençlerin iş hayatına erişimini kolaylaştırmaya yönelik projenin önemini göstermektedir.
İŞKUR'un istihdamı artırma ve özel politika gerektiren grupları iş gücüne kazandırma çalışmaları kapsamında başlatılan program, üniversite öğrencilerinin akademik eğitimleri sürerken iş deneyimi kazanmalarını ve çalışma hayatına hazırlanmalarını hedefliyor.
Program, 127 kamu üniversitesiyle işbirliği içerisinde yürütülüyor. 437 bin başvuru, 82 bin yararlanıcı Program başvuruları İŞKUR'un çeşitli kanalları üzerinden alınırken, üniversite öğrencilerinin mezuniyet sonrası istihdama geçişini kolaylaştırmayı amaçlayan bu inisiyatife gösterilen ilgi oldukça yoğun oldu.
Programa en yoğun başvuru yapılan il, 25 bin 234 başvuru ile Ankara oldu. Ankara'yı sırasıyla İzmir, İstanbul, Konya, Sivas, Erzurum, Kayseri, Antalya, Samsun ve Eskişehir takip etti.
Öğrencilere Günlük 1083 TL Nakit Destek ve Sigorta Güvencesi İŞKUR Gençlik Programı kapsamında öğrenciler, kampüs içi sürdürülebilirlik faaliyetleri, altyapı çalışmaları, sosyal ve kültürel etkinliklere destek, akademik ve idari yardım, dijital dönüşüm ve inovasyon gibi çeşitli alanlarda görev alabiliyorlar.
Haftada en az 1, en fazla 3 gün işbaşı yapabilen öğrencilere, çalıştıkları günler için günlük 1083 TL cep harçlığı ödeniyor. Ayrıca, öğrencilerin genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortaları İŞKUR tarafından karşılanıyor.
Programda yer alan öğrencilerin, bu programın yanı sıra sigortalı başka bir işte çalışmalarının önünde de herhangi bir engel bulunmuyor.
Program, öğrencilere sadece çalışma imkanı sunmakla kalmıyor. İş arama becerileri, finansal okuryazarlık, etkili öz geçmiş hazırlama ve mülakat teknikleri gibi konularda verilen eğitimlerle öğrencilerin iş gücüne katılımları için destekleyici faaliyetler de yürütülüyor.