Dolar currency
39,8453
0.05%
YatırımX Ekonomi Maliye, kasalara oturuyor! Hasılat denetimleri başladı

Maliye, kasalara oturuyor! Hasılat denetimleri başladı

Maliye Bakanlığı, restoranlar ve diğer sektörleri vergi kaçakçılığına karşı denetliyor. Hasılat ile gelir arasındaki fark yüzde 20'yi aşarsa mükelleflerden izahat isteniyor. Yeni önlemlerle vergi adaletsizliği engellenmeye çalışılıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, toplu hasılat ve denetim çalışmalarını başlattı, lokantalar ilk etapta denetim altında.

Maliye Bakanlığı, restoranlar ve diğer sektörlerde hasılat tespitlerine başladı. Vergi memurları işletmelerin kasalarını detaylı bir şekilde kontrol ederek vergi kaçakçılığı ve haksız kazançların önüne geçmeyi hedefliyor. Denetimler sırasında hasılat ile gelir arasındaki farkın yüzde 20'yi aşması durumunda mükelleflerden izahat istenecek. Bu yeni önlemlerle vergi adaletsizliğinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Maliye, restoranlar başta olmak üzere birçok sektörde hasılat tespitlerine başladı. Bu kapsamda vergi memurlarının işletmelerin kasalarına oturduğu öğrenildi. Memurların, Z raporları ve fişleri tek tek kontrol ettiği belirtildi. Denetimler kapsamında hasılat ile geliri arasındaki fark yüzde 20'yi aşarsa mükellef izaha çağrılacak. Maliye ekipleri birçok sektörde hasılat tespitlerine başladı.


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, işletmelerin kasasına oturarak günlük hasılatı tespit edeceklerini açıklamıştı. Şimşek, hasılat ile beyan arasındaki farkın yüzde 20’yi aşması halinde mükellefi izaha davet edeceklerini belirtmişti. Söz konusu düzenleme 1 Ocak 2025 itibarıyla resmen uygulanmaya başladı.

Ekonomi Gazetesi'nde yer alan habere göre Gelir İdaresi Başkanlığı 81 ilin defterdarlığına yazı göndererek 3 Şubat-31 Temmuz arasında mükellefler nezdinde toplu hasılat ve toplu denetim çalışması yapılmasını istedi. Bu kapsamda lokantalar başta olmak üzere çeşitli sektörlerde Maliye elemanlarının hasılat denetimine başladıkları belirtiliyor. İlk etapta yeme-içme yerlerinde denetimlerin başladığı ifade ediliyor. İşletmelerin kasasına oturan denetim elemanları, bir yandan Z raporlarını talep ederken, diğer yandan da günlük hasılatları tespit ediyorlar.

Mükelleflerin günlük hasılatının tespiti için bir ayda üç kez olmak üzere bir takvim yılında 12 kez yoklama yapılacak. Yoklamada tespit edilen günlük hasılatlardan aylık hasılat hesaplanacak. Aylık hasılatların toplamı, tespit yapılan ay sayısına bölünerek aylık ortalama hasılat tutarı belirlenecek. Aylık ortalama hasılat da faaliyette bulunulan ay sayısıyla çarpılarak, toplam yıllık hasılat tespit edilecek. Bu şekilde ulaşılan rakam ile beyan edilen miktar arasındaki fark yüzde 20’den fazla olursa mükellef izaha davet edilecek.

Uzmanlar, izaha davet edilen işletmelerin pişmanlıktan yararlanamayacağını ve ödenmeyen her ceza için gecikme zammı uygulanacağını belirtiyor.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *