Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mayıs ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarına göre, mevduat faizi aylık bazda en yüksek reel getiriye sahipken, üç aylık, altı aylık ve yıllık dönemlerde külçe altın yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağladı. Bu veriler, yatırımcılar için önemli bir rehber niteliği taşıyor ve yatırım kararlarında dikkate alınması gereken önemli bilgiler sunuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı.
Buna göre, aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 0,86, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,80 oranlarıyla mevduat faizinde (brüt) gerçekleşti.
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; külçe altın yüzde 0,80 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 0,62 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Euro yüzde 0,37, Amerikan Doları yüzde 0,70 ve BIST 100 endeksi yüzde 2,44 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
Külçe altın, üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,83, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 13,00 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu.
Aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,68, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10,55 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Altı aylık değerlendirmeye göre külçe altın; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 19,84, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 16,85 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,91, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 13,13 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Yıllık bazda da en yüksek reel getiri altında finansal yatırım araçları külçe altına odaklanıyor. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 37,32, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 24,87 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu.