Dolar currency
39,9851
0.31%
YatırımX Ekonomi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Ekonomiyi Etkileyecek Yeni Kanun Teklifini Değerlendirdi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Ekonomiyi Etkileyecek Yeni Kanun Teklifini Değerlendirdi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, ekonomiyi etkileyecek kanun teklifini inceledi. Yetkili müesseseler denetlenirken, fazla mesai ücretleri artırıldı. Serbest bölge kazançları vergiden muaf tutulacak, AR-GE merkezlerinde istihdam edilenlere teşvik uygulanacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 25 Haziran tarihinde ele alınacak olan Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ekonomiye olan etkileri detaylı bir şekilde incelendi. Kanun teklifinde yer alan düzenlemelerin ekonomiye olası etkileri değerlendirilerek analiz edildi.

Ekonomik amaç ve konularda faaliyet gösteren A grubu ve B grubu yetkili müesseseler, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yakından denetleniyor. Halihazırda 981 yetkili müessese faaliyet göstermekte olup, 2021-2025 döneminde toplam 4 bin 884 aykırılık için 155 milyon 267 bin 201 lira idari yaptırım talep edildi. 2018-2025 arasında ise yetkisiz döviz alım satımı konusunda 2 bin 604 iş yeri denetlendi ve 761'inde yetkisiz işlem tespit edildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı taşra teşkilatı kadro ve pozisyonlarında çalışan memur ve sözleşmeli personele verilen fazla mesailerde artışa gidiyor. Fazla çalışılan her bir saat için ödenen ücret miktarı 160 gösterge rakamından 300 gösterge rakamına çıkarıldı. Ayrıca, fazla çalışma ücreti ödenebilecek personel oranı da yüzde 20'den yüzde 40'a yükseltildi.

Serbest bölgede faaliyet gösteren işletmelerin, serbest bölge içinde veya diğer serbest bölgelere yaptıkları ürün satışlarından elde ettikleri kazançlar, gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilecek. Bu uygulama sonucunda 2024 yılı verilerine göre, tahmini vazgeçilen gelir etkisi 700 milyon lira olarak hesaplandı.

AR-GE merkezlerinde, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde ve araştırma altyapılarında istihdam edilen personelin ücretlerinden kesilen gelir vergisi üzerine teşvik ve istisna uygulamasında düzenlemeye gidiliyor. Geçen yıl TGB'lerde çalışan hizmet erbabının ücretlerinden 25 milyar lira, AR-GE merkezlerinde çalışan hizmet erbabının ücretlerinden 23 milyar lira vergi alınmadı. Ayrıca araştırma altyapılarında istihdam edilen çalışanların ücretlerinden 721 milyon lira vergi istisnası uygulandı.

Ulusal güvenlik kuruluşlarına, milli savunma ve iç güvenlik maksadıyla alacakları yerli katkı oranı yüksek taşıtlar için özel tüketim vergisi istisnası getiriliyor. Yatırım döneminde diğer kazançlarda kullanılabilen yatırıma katkı oranı yüzde 80'den yüzde 50'ye düşürülürken, arazi taşıtlarının ÖTV oranı yüzde 4'ten yüzde 50'ye çıkarılacak. Bu düzenlemelerin yıllık toplamda 17 milyar lira gelir artırıcı etki yaratması bekleniyor.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *