Dolar currency
40,2316
0.12%
YatırımX Ekonomi Türkiye'nin 2024 Yılı Satınalma Gücü Paritesi Endeksi Açıklandı

Türkiye'nin 2024 Yılı Satınalma Gücü Paritesi Endeksi Açıklandı

TÜİK, 2024 "Satınalma Gücü Paritesi" verilerini açıkladı. Türkiye'nin ekonomik durumu ve alım gücü hakkında önemli ipuçları elde edilebilecek. Kişi başına GSYH endeksi 71, fiili tüketim düzeyi 80 olarak belirlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait "Satınalma Gücü Paritesi" geçici verilerini yayınladı. Bu verilere göre, ülkenin ekonomik durumu ve alım gücü hakkında önemli ipuçları elde edilebilecek. TÜİK'in açıkladığı geçici sonuçlar, Türkiye'nin uluslararası alanda nasıl konumlandığını gösteriyor ve ekonomi uzmanları tarafından dikkatle inceleniyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı "Satınalma Gücü Paritesi" geçici sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. SGP'ye göre, kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla endeksi 71 olarak belirlendi. Satınalma gücü paritesi, farklı ülkelerdeki standart bir mal ve hizmet sepetinin fiyat oranlarını gösteren bir ölçüdür.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, 2024 yılında kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla endeksi Türkiye için 71 olarak açıklandı. Bu değer, 27 AB ülkesi ortalamasının %29 altında kaldı. Karşılaştırmada, 27 AB üyesi ülke, 3 EFTA ülkesi, 5 aday ülke ve 1 potansiyel aday ülke değerlendirildi.

SGP'ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek değere sahip ülke 242 ile Lüksemburg olurken, en düşük endeks değeri 35 ile Bosna-Hersek olarak kaydedildi. Lüksemburg, AB ortalamasının %142 üzerinde, Bosna-Hersek ise %65 altında bir değere sahip oldu.

2024 yılında Türkiye'nin kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyi 80 olarak belirlendi. Kişi başına fiili bireysel tüketim endeksi, AB ortalamasının %20 altında gerçekleşti. 36 ülke arasında, en yüksek tüketim değeri Lüksemburg'da görülürken, en düşük değerler Arnavutluk ve Bosna-Hersek'te kaydedildi.

Fiyat düzeyi endeksi, Türkiye'nin ulusal para biriminin döviz kuru karşısındaki alım gücünü belirler. 2024 yılına ait verilere göre, Türkiye'nin fiili bireysel tüketim fiyat düzeyi endeksi 47 oldu. Bu değer, AB ülkeleri genelinde 100 Euro'ya karşılık gelen mal ve hizmet sepetinin Türkiye'de 47 Euro'ya karşılık gelen Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösterdi.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *