Türkiye'nin kapsamlı bir veri seti üzerinde çalışıldığını belirten Turan, dört ana üretim maliyeti olan ara malı, enerji, işgücü ve finansman maliyetlerinin incelendiğini ve böylece maliyet direncinin rakipler karşısındaki durumunun analiz edildiğini ifade etti.
TÜSİAD'ın maliyet bazlı rekabet endeksinin önümüzdeki dönemde her çeyrekte açıklanacağını söyleyen Turan, endeksin öneminin vurguladı.
Küresel ekonomide rekabetin çerçevesinin yeniden belirlendiğini belirten TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, "Maliyet Bazlı Rekabet Gücü Endeksi" tanıtım toplantısında konuştu ve ABD'nin gümrük vergilerinin küresel ekonomide ciddi bir risk oluşturduğunu dile getirdi.
AB'nin teknolojide ana aktörlerden biri olamadığına dikkat çeken Turan, Türkiye'nin daha rekabetçi bir ekonomi yaratma çabalarının önemine vurgu yaptı ve dünya genelinde ABD ve Çin ile rekabet edebilme çabalarını anlattı.
Küresel ekonomide rekabet koşullarının doğru tespit edilmesinin önemine değinen Turan, ABD'nin uyguladığı vergilerin küresel ekonomideki riskleri artırdığını belirtti.
Türkiye'nin coğrafi konumundan faydalanarak AB ile işbirliğini güçlendirmesi gerektiğini ifade eden Turan, dijitalleşme, otomasyon, insan kaynağı, eğitim ve marka yatırımlarının artırılması gerektiğini söyledi. Sektörlerin maliyet yapısının doğru analiz edilmesinin ve küresel pazarda daha fazla pay alınmasının önemine değindi.
Turan, Türkiye'nin veri seti üzerindeki çalışmaların devam edeceğini ve dört ana üretim maliyetinin incelenerek maliyet direncinin analiz edileceğini belirtti. Ayrıca, maliyet bazlı rekabet endeksinin gelecek dönemlerde de her çeyrekte açıklanacağını ekledi.