Dolar currency
39,8327
0.02%
YatırımX Gündem Merkez Bankası'ndan Yeni Adımlar: KKM'ye Zorunlu Karşılık Arttı, TL Mevduata Teşvik Geldi

Merkez Bankası'ndan Yeni Adımlar: KKM'ye Zorunlu Karşılık Arttı, TL Mevduata Teşvik Geldi

Merkez Bankası, TL’ye geçişi teşvik eden yeni adımlar açıkladı. KKM zorunlu karşılık oranı %40’a çıkarıldı, yabancı para mevduata karşılık %2,5’e düşürüldü.

Merkez Bankası, Türk lirasına geçişi hızlandırmak ve dövize olan bağımlılığı azaltmak için yeni bir dizi karar aldı. Açıklanan düzenlemelerle birlikte, özellikle Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine sınırlamalar getirilirken, bankaların TL cinsinden mevduat toplamaları teşvik ediliyor.

KKM’ye Daha Yüksek Zorunlu Karşılık

En dikkat çekici karar, KKM hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranının %33’ten %40’a çıkarılması oldu. Bu, bankaların KKM hesapları için Merkez Bankası’nda daha fazla para tutması gerektiği anlamına geliyor. Yani bankalar için KKM daha maliyetli hale geliyor. Böylece, bankaların KKM yerine sade TL mevduat ürünlerine yönelmesi hedefleniyor.

KKM'de Faiz Sınırı Düşürüldü

Ayrıca, KKM hesaplarına uygulanabilecek en düşük faiz oranı da düşürüldü. Daha önce politika faizinin %50’si kadar olan bu oran, artık %40 olacak. Bu da KKM’nin cazibesini azaltacak bir adım.

TL Mevduat Oranı Yükselmeyen Bankalara Yaptırım

Merkez, bankaların gerçek kişilere ait TL mevduat oranlarını artırmaları için hedef koydu. TL mevduat oranı %60’ın altında kalan bankalar için daha yüksek hedefler belirlenirken, %60–65 aralığındaki bankalar için aylık 0,4 puan artış hedefi getirildi. Bu da TL’ye dönüşü hızlandırmak için baskının arttığını gösteriyor.

1 Aydan Uzun Vadeli ve Değişken Faizli Hesaplara Onay

Artık bankalar, 1 aydan uzun vadeli ve değişken faizli TL mevduat hesabı açabilecek. Faizi TÜFE, ÜFE ya da Merkez Bankası’nın belirlediği referans faizlere endeksli olan bu ürünler, yatırımcılara enflasyon karşısında daha korunaklı bir seçenek sunacak.

Yabancı Para Mevduata Karşılık Oranı Düştü

Yabancı para cinsinden mevduatların TL karşılık yükümlülüğü ise %4’ten %2,5’e indirildi. Bu adım, bankaların döviz mevduatlarını TL olarak karşılamasını biraz daha kolaylaştırıyor.

Ne Anlama Geliyor?

Bu adımlar, Merkez Bankası’nın “KKM’yi azalt, TL mevduatı artır” politikasını net şekilde sürdürdüğünü gösteriyor. KKM sistemine frene basılırken, sade TL mevduatları hem bankalar hem vatandaşlar için daha cazip hale getirilmeye çalışılıyor.

Aynı zamanda, enflasyona karşı koruma arayan vatandaşlar için yeni vadeli hesap türlerinin önü açılıyor. Bankalara ise açık bir mesaj veriliyor: “TL’ye dönmezsen maliyetin artar.”

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *