Dolar currency
39,9111
0.1%
YatırımX Ekonomi Almanya'nın haziran ayı ekonomik barometresi açıklandı

Almanya'nın haziran ayı ekonomik barometresi açıklandı

Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü, Alman ekonomisinin toparlanma sürecine girdiğini belirtti. Enstitüye göre, Almanya ekonomisi daha olumlu bir seyir izleyecek, büyüme ivmesi güçlenecek.

Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (DIW), Alman ekonomisinin toparlanma sürecine girdiğini belirtti. Enstitüye göre, Almanya ekonomisi önümüzdeki dönemde daha olumlu bir seyir izleyecek ve büyüme trendine geri dönecek. Bu gelişme, ekonomik açıdan umut verici bir tablo çiziyor ve Almanya'nın ekonomik durumunda olumlu bir ivme bekleniyor.

Merkezi Berlin'de bulunan Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (DIW), enerji krizi ve küresel ekonomideki soğumadan dolayı uzun süredir zor günler geçiren Alman ekonomisinin toparlanma yoluna girdiği öngörüsünde bulundu.

DIW, Almanya'ya ilişkin haziran ayı ekonomik barometresini açıkladı. Buna göre, ekonomik barometre, haziranda 4 puan artışla 94,2 puana çıkarak son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Barometrenin, Alman ekonomisindeki ortalama büyümeyi gösteren 100 puana yaklaşması dikkati çekti.

Açıklamada, ABD'nin Avrupa Birliği’nden (AB) ithalatına yönelik belirsiz gümrük tarifeleri kapsamında dış ve ticaret politikasındaki çalkantıların Alman şirketleri ve hane halklarını zorlamaya devam ettiği belirtilirken, özellikle yeni federal hükümetin kapsamlı mali paketi ışığında yakın geleceğe yönelik beklentilerin giderek daha olumlu olduğu vurgulandı.

Avrupa Merkez Bankasının kademeli faiz indirimlerinin ve düşük enflasyonun da ekonominin toparlanmasını desteklediği ifade edildi. DIW ekonomistlerinden Guido Baldi de Almanya’da yıllar süren durgunluğun ardından ekonomik durumun kademeli olarak iyileştiğine dair işaretlerin arttığını belirterek, “Maliye politikasından gelen güçlü teşvikler ve daha istikrarlı iç siyasi koşullar buna katkıda bulunuyor.

Alman ekonomisi, 2025'in ilk çeyreğinde beklenenden daha güçlü bir büyüme kaydetse de ABD Başkanı Donald Trump ile AB arasındaki gümrük vergisi anlaşmazlığı, şirketler ve tüketiciler arasında belirsizliğe neden olmaya devam ediyor.

Bölgedeki diğer ülkelere kıyasla daha büyük oranda imalat sektörüne bağımlı olan Alman ekonomisi, üretimdeki kalıcı zayıflık nedeniyle de kırılganlığını koruyor. Ekonomi, 2024'te bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi.

Almanya’da bir önceki Federal Meclisteki milletvekilleri martta altyapı ve iklim için 500 milyar avroluk özel fon oluşturulması ve savunma harcamalarının gelecekte "borç freni" uygulamasından çıkarılması için anayasa değişikliği yapılmasına "evet" demişti. Federal Meclisin ülkenin borç freninin gevşetilmesi ve altyapının yenilenmesi için 500 milyar avroluk özel bir fon oluşturulmasına yeşil ışık yakmasının ardından 24 Haziran'da Bakanlar Kurulu 2025 bütçe taslağını ve 2026 bütçe çerçevesini onaylamıştı.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *