İsrail'in İran'a düzenlediği saldırının ardından geçen bir haçta, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 11 artış gösterdi. Bölgedeki arz ve tedarik endişeleri, piyasalarda belirgin bir etki yarattı. Bu durum, enerji sektörü ve yatırımcılar tarafından yakından takip edilen bir konu haline geldi. Petrol fiyatlarındaki bu dalgalanmalar, küresel ekonomi üzerindeki etkileriyle de dikkat çekmekte.
İsrail'in İran'a saldırısından önceki gün olan 12 Haziran'da 69,65 dolardan kapanan uluslararası referans olarak kabul edilen Brent türü ham petrolün varil fiyatı, hafta boyunca dalgalı bir seyir izledi. Brent petrol, saldırıların başladığı 13 Haziran'da arz ve tedarike yönelik artan endişelerle 76,31 doları görse de ilk şokun atlatılmasının ardından 73,67 dolardan kapandı. İsrail'in saldırılarına İran'ın balistik füzelerle karşılık vermesiyle şiddetlenen çatışmalar hafta boyunca aralıksız devam etti.
Taraflar bazı enerji tesislerini hedef alsa da, arzda önemli bir kesinti yaşanmadı.
Haftanın ilk işlem günü olan 16 Haziran'da Brent petrolün varil fiyatı 74,56 dolara kadar yükseldi ancak İran'ın nükleer görüşmelere açık olduğuna yönelik haber akışıyla günü 72,13 dolardan tamamladı. Çatışmanın seyrine ilişkin gözler ABD'ye çevrilmişken, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ın başkenti Tahran'ı tahliye etme çağrısından sonra fiyatlar yeniden yükselişe geçti.
Piyasaların, bölgedeki arz güvenliği ve stratejik petrol rotalarına yönelik riskleri fiyatlamaya devam etmesiyle 18 Haziran'da 76,13 dolara ulaşan Brent petrolün varil fiyatı, 75,12 dolardan kapandı.
Hürmüz Boğazı'nın kapanması durumunda yaşanacak tedarik kesintisi en büyük endişe kaynağı Brent petrol, geçen yılın ortalaması olan 80 doların altında işlem görmeye devam ederken, uzmanlar, denge arayışının sürdüğü piyasalarda kısa vadede fiyatlarda dalgalanmanın devam edeceğini belirtiyor.
Saldırı sonrası petrol piyasasında yaşanan gelişmelere ilişkin X hesabından paylaşım yapan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, piyasalarda petrol tedarikinin iyi seviyede olduğunu açıklamıştı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ise mevcut arz ve piyasa koşullarında müdahaleye gerek olmadığını belirtti.
Norveç merkezli bağımsız araştırma kuruluşu Rystad Energy, Hürmüz Boğazı'nın kapanması durumunda petrol piyasalarını ciddi şekilde etkileyebilecek en büyük tehditlerden biri olarak değerlendiriyor.
"Piyasada hala bol miktarda ham petrol bulunuyor" diyen bağımsız petrol piyasası analisti Gaurav Sharma, jeopolitik krizin petrol fiyatları üzerindeki etkisini değerlendirerek, piyasanın hala dengede olduğunu belirtti. Sharma'ya göre, piyasa aktörleri Orta Doğu dışından bol miktarda petrol temin edebiliyor.
Mevcut koşullar altında petrol fiyatlarının kısa ve orta vadede nasıl şekillenebileceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sharma, jeopolitik krizin devam etmesi durumunda fiyatların 80 dolar civarında yeni bir dengeye oturabileceğini belirtirken, gerilimin azalmasıyla fiyatların 70 doların altına düşebileceğini söyledi.