PwC'nin yayınladığı rapora göre, yüksek faiz oranları, ticaret belirsizlikleri ve jeopolitik riskler nedeniyle özel sermaye şirketlerinin varlıklarını satmaları gecikiyor. Yatırımcı sabrını zorlayan 1 trilyon dolarlık satılamamış varlık, firmaların yüzde 30'unun tarife endişeleri sebebiyle anlaşmaları duraklatmasına neden oluyor. Bu durum, özel sermaye sektöründe durgunluğa ve belirsizliğe sebep olabilir.
PwC'nin son raporuna göre, küresel anlaşmaların durması nedeniyle özel sermaye şirketlerinin 1 trilyon dolarlık satılmamış varlığı bulunuyor. Bu durum, yatırımcıları endişelendiriyor.
Rapora göre; yüksek faiz oranları, Başkan Trump yönetimindeki gümrük vergisi belirsizliği ve jeopolitik gerilimler değerlemeleri baskılayarak çıkışları geciktirdi ve yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı. 2025 yılında birleşme ve satın alma faaliyetleri mayıs ayına kadar 567 milyar dolar değerinde 4 bin 535 anlaşma ile yatay seyretti.
PwC'nin anketine göre, firmaların yüzde 30'u tarife endişeleri nedeniyle anlaşmaları duraklattığını veya yeniden gözden geçirdiğini belirtti. Özel sermaye şirketlerinin yüzde 30'u tipik beş yıllık elde tutma süresini aştığından, istikrarlı getiri bekleyen sınırlı ortaklar sabırsızlanmaya başladı.
Halihazırda yatırım yapılan 3 trilyon dolarlık varlığın çoğu zirve fiyatlardan satın alındı. Ancak artık kârlı bir şekilde çıkış yapmak daha zor hale geldi.
Sınır ötesi anlaşma faaliyeti de 2021'deki yüzde 18,7 seviyesinden yüzde 16,9'a geriledi ve Çin ile ilgili anlaşmalar daha fazla incelemeye tabi tutuldu. Bu durum, şirketlerin stratejilerini gözden geçirmelerine neden olabilir.