Et ve Süt Kurumunun (ESK) üç yıldır aralıksız sürdürdüğü uygun fiyatlı karkas et uygulaması, kırmızı et piyasasında istikrar sağlamaya devam ediyor. İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER) Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Güzeldere, bu projenin en büyük faydasının, et fiyatlarının kontrolsüz yükselişini engellemesi olduğunu vurguladı.
Spekülatif Artışlara Karşı Kalkan
Güzeldere, projenin başlangıcını hatırlatarak, 6 Şubat depremlerinin ardından telef olan hayvan sayısının bahane edilerek et baronları ve fırsatçılar tarafından spekülatif bir fiyat artışı yaşandığını ifade etti. Yaklaşan Ramazan ayı ve Kurban Bayramı gibi dönemler öncesinde oluşturulan beklentilerle piyasada arz sorunu yaşanmıştı.
Güzeldere, "Bugün bu proje olmasaydı et fiyatları ülkemizde tutulamazdı. Bu, kamu faydası gözetilerek yapılan bir şey," dedi. Proje kapsamında marketlere şube sayısına göre adil ve şeffaf bir biçimde dağıtılan etlerin alış ve satış fiyatları ESK tarafından belirleniyor. İstanbul PERDER ve Ankara PERDER üyeleri, 5 şube üzeri kasap tezgahı olan mağazalarla birlikte projeye aktif katılım gösteriyor.
Sosyal Medya Paylaşımları Üreticiyi Yanıltıyor
İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekci ise kırmızı et tedarik zincirindeki bir başka soruna dikkat çekti. Tüfekci, sosyal medya üzerinden yapılan ve "hayvanlarınızı kesmeyin, fiyatı şu kadar olacak" gibi iddialar içeren paylaşımların, hayvanlarını kesmek isteyen üreticileri yanlış yönlendirdiğini ve caydırdığını belirtti.
Bu tür paylaşımların, besicilerde haksız bir fiyat artışı beklentisi oluşturduğunu ve pazarlığı yapılmış malların dahi geri çekilmesine neden olduğunu kaydetti. Tüfekci, bu durumu hem Ticaret Bakanlığına hem de Tarım ve Orman Bakanlığına bildirdiklerini ifade etti.
Tüfekci ayrıca, sektörün en büyük sıkıntısının besi yemlerine gelen zamlar olduğunu ve yem fiyatlarının acilen zapturapt altına alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
