Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası platformlarda yaptığı açıklamada finansmana ulaşımın geçici olarak zorlaştığını ifade ederek, ekonomik duruma ve sektörlerin taleplerine uygun yeni destek paketlerini hızla devreye alacaklarını belirtti. Bu açıklamalar, ekonomik konjonktürdeki değişikliklere hızlı bir şekilde uyum sağlanacağının sinyallerini veriyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Genel Yayın Koordinatörü Ece Ceyhun'a yaptığı konuşmada, özel sektörün finansman sorunlarına değindi ve yeni destek paketlerinin yakında devreye alınacağını belirtti. Şimşek, finansmana erişimde geçici sıkıntılar yaşandığını vurgulayarak, "Ekonomik konjonktür ve sektörlerin ihtiyaçlarına göre yeni destek paketlerini hızla devreye alacağız" dedi.
Bakan Şimşek, çiftçi ve esnafa sağlanan kredi desteklerine dikkat çekerek, "Çiftçilerin kullandığı kredilerdeki maliyetin büyük bir kısmını, esnaf ve ihracatçıların kredilerinde ise önemli bir kısmını biz karşılıyoruz" şeklinde konuştu. Ayrıca, ihracatçılara sağlanan desteğin rekor seviyeye ulaştığını belirterek, Eximbank'ın sermayesinin artırıldığını ve reeskont kredilerinin limitinin yükseltildiğini açıkladı.
Bakan Şimşek, 2024 yılında 18 bin ihracatçıya 49 milyar dolar finansman sağlandığını ve bu firmaların büyük çoğunluğunun KOBİ'lerden oluştuğunu ifade etti. Ayrıca, 2025 hedeflerinin 52 milyar dolar olduğunu dile getirdi. Yılın ilk dört ayında ise 15,7 milyar dolarlık kredi kullandırıldığını belirtti.
Bakan Şimşek, teminat sorunlarına çözüm bulmak amacıyla alternatif yöntemlerin devreye alındığını söyledi. Artık banka teminat mektuplarının yanı sıra kefalet kuruluşları, gayrimenkul ipoteği ve diğer kefalet türlerinin de kabul edildiğini açıkladı.
Şimşek, KOBİ'leri desteklemeye devam ettiklerini belirterek, Hazine destekli kefalet paketleriyle toplamda 114 milyar TL'lik finansman sağlandığını açıkladı. Son olarak, imalatçı KOBİ'ler için 30 milyar TL'lik yeni bir paketin duyurulduğunu aktardı. Ekonomik duruma ve sektör ihtiyaçlarına göre yeni destek paketlerinin hızla devreye alınacağını vurguladı.
Bakan Şimşek, ekonomik kalkınmayı desteklemek amacıyla YTAK, Hit-30 ve diğer yeni nesil yatırım teşvikleriyle üretimi artırmayı hedeflediklerini belirtti. "Üretmek isteyen herkesin yanında olacağız" diyerek, ülkenin kapasite açığının bulunduğu sektörlere öncelik verdiklerini ifade etti.