Sarımsak, beyaz altın unvanını koruyarak, fiyat artışında zirveye yerleşti. Geçtiğimiz temmuz ayında 200 lira seviyesine yükselen sarımsak, bugün 400 liraya kadar çıktı ve kuşbaşı et fiyatlarını geride bıraktı. Fiyat artışının temel sebepleri arasında düşük üretim ve artan girdi maliyetleri öne çıkıyor.
Zonguldak'ta sarımsak üretimi yapan Erdoğan Uzunlar, sarımsak fiyatlarının daha da artacağı uyarısında bulunarak, düşük ekim ve azalan üretimin bu durumu tetiklediğini belirtti. Uzunlar, "Üretim azaldı, ekim alanları daraldı, çünkü maliyetler çok yüksek. Kışın soğuk geçmesi ve Nisan yağmurlarının yetersiz olması da verimi etkiledi. Ayrıca işçi maliyetlerindeki artış, iş gücü bulma zorluğu da durumu daha kötü hale getirdi. Sarımsak, özellikle elle dikilmesi gereken bir ürün ve iş gücü ihtiyacı fazla" dedi.
İşçi ücretlerinin 1.000 TL'ye kadar yükseldiğini söyleyen Uzunlar, "Sarımsak dikimi kolay bir iş değil, çok fazla emek ve işçilik gerektiriyor. Üstelik sadece dikimle bitmiyor, ürünün diğer bakım aşamaları da var. Diğer ürünler dört mevsim yetişebilirken, sarımsak yalnızca yılda bir kez hasat ediliyor" şeklinde konuştu.
Türkiye'de yıllık sarımsak üretimi 120-140 bin ton arasında, oysa yıllık tüketim 150-170 bin ton civarında. Bu fark ise ithalatla kapatılıyor. En büyük ithalat kaynağı ise Çin, dünyanın en büyük kuru sarımsak üreticisi. Fiyat artışlarının etkisiyle, ithalatın daha da artması bekleniyor.
Sarımsak fiyatları kalitesine göre 250 ile 400 lira arasında değişirken, market ve pazarlarda fiyat farkı bulunmuyor. Pazarcı esnafı, geçen yıl fiyatların 100 lira civarında olduğunu belirterek, "Fiyatlar iki ayda iki katına çıktı. Şu an 350 lira civarında kaliteli sarımsak bulunabiliyor. Müşteriler genellikle kilo ile değil, tane ile alıyor" dedi.
Türkiye'nin sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sini Zonguldak karşılıyor, ancak üretim ve tüketim arasındaki fark ithalatla telafi ediliyor.
