YatırımX Ekonomi Artvin’den Dünya Sofralarına: Türk Somonu İhracatında Rekor Hedefi

Artvin’den Dünya Sofralarına: Türk Somonu İhracatında Rekor Hedefi

Artvin, Çoruh Nehri ve Karadeniz'de yetiştirdiği Türk somonunu 67 ülkeye ihraç ediyor. 2025'te 35 bin ton üretim ve 4,5 milyar TL değere ulaşma hedefi var.

Türkiye'nin önemli su ürünleri üretim merkezlerinden biri haline gelen Artvin'de, Türk somonu yetiştiriciliği hız kesmiyor. Deriner ve Borçka baraj göllerinin yanı sıra, Arhavi ve Hopa açıklarındaki deniz kafesleri sayesinde toplam üretim kapasitesi yıllık 38 bin 900 tonu buluyor.

Bölgede, Türkiye'nin en yüksek ikinci barajı olan Deriner Barajı’nda 24 işletme, Borçka Barajı’nda 11 işletme ve Karadeniz açıklarında 9 işletmeye ait toplam 44 kafeste somon üretimi yapılıyor. Artvin Su Ürünleri Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Önder Alkan'ın belirttiğine göre, 2009'da 300 ton ile başlayan üretim serüveni, bugün 20 bin tonu aşmış durumda.

2025 Hedefi: 35 Bin Ton ve 4,5 Milyar TL

Sektör temsilcileri iddialı hedeflerle yola devam ediyor. Birlik Başkanı Alkan, 2024 yılında ulaşılan 19 bin tonluk üretimi, 2025 yılında 30-35 bin ton bandına çıkarmayı ve bu üretimle 4 ila 4,5 milyar lira civarında bir ekonomik değer elde etmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Türk somonu, Artvin’in en önemli ihracat kalemlerinden biri olarak öne çıkıyor ve kafeslerde yetiştirilen balıklar siparişe göre işlenmiş ya da bütün halde 67 farklı ülkeye ihraç ediliyor.

Hedef Türkiye Birinciliği

Önder Alkan, Artvin'in kafes balıkçılığı yetiştiriciliğinde şu anda Samsun ve Elazığ'ın ardından Türkiye'de üçüncü sırada olduğunu vurguladı. Ancak kentin temiz su kaynakları, düşük kimyasal birikim ve az nüfus yoğunluğu gibi avantajlarına dikkat çekerek, kısa zamanda Türkiye birinciliğini hedeflediklerini belirtti.

Deriner Barajı'nda yetiştiricilik yapan Hasan Kökli gibi üreticiler de sektörün gelişimine katkı sunuyor. Geçen yıl kurduğu işletmede ilk hasadını yapan Kökli, bu yıl yaklaşık 30 ton hasat beklediğini ve ürünlerini özellikle Rusya pazarına sunacağını ifade etti. Tam kapasiteye geçişle işletmesindeki personel sayısını 4'ten 20'ye çıkarmayı planladığını da sözlerine ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *