Türk baharatları ve aromatik bitkileri dünya genelinde 156 ülkede yemeklere lezzet katarak fark yaratıyor. Geçtiğimiz yıl sektör, 250 milyon dolarlık ihracatla Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağladı. Bu değerli ürünler, farklı kıtalardaki mutfakları zenginleştirirken Türk baharatlarının dünya çapında tanınmasına da katkı sağlıyor.
Türk ve dünya mutfağında yemeklere lezzet katan en önemli unsurların başında baharatlar ve aromatik bitkiler geliyor. Türkiye'nin zengin iklimi, birçok farklı türe ev sahipliği yapmasını sağlarken, bu alanda yapılan ihracatlar da dikkat çekiyor.
Aromatik Bitkiler ve Baharat Üreticileri Derneği Başkanı Aydın Acun, Türkiye'nin flora zenginliği hakkında bilgi vererek, toplamda 600'den fazla türün bulunduğunu belirtti. Özellikle Anadolu ve Trakya bölgelerinin birçok aromatik bitki ve baharata ev sahipliği yaptığını vurguladı.
Acun, Türkiye'de en fazla baharat üretiminin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleştiğini dile getirerek, özellikle kırmızı biber üretiminde ülkenin önde olduğunu belirtti. Aynı zamanda pul biber ve çeşitli toz biber türlerinin de bu bölgede üretildiğini açıkladı.
Türkiye'de en çok tüketilen baharatların başında pul biber ve kırmızı biberin geldiğini belirten Acun, ithal edilen Hindistan cevizi ve karabiberin de sıkça kullanıldığını ifade etti. Ancak iklim koşullarının elverişli olmadığı ürünlerin ithal edildiğine dikkat çekti.
Acun, baharat ve aromatik bitkiler sektörünün Türkiye ekonomisine ciddi anlamda katkı sağladığını vurgulayarak, geçen yıl sektörün 60 milyar lira değerinde bir ekonomik katkı sağladığını belirtti. Ayrıca sektörün iç pazarda olduğu kadar dış pazarda da önemli bir oyuncu olduğunu dile getirdi.
Acun, baharat ve aromatik bitkilerin Türkiye'nin dış ticaret fazlasına katkı sağlayan sektörlerden biri olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu alanda dünya genelinde önemli bir konuma sahip olduğunu ifade etti. Geçen yıl yapılan ihracat rakamlarının da sektörün gücünü gösterdiğini söyledi.